”Tricket är att ta hand om det som redan finns och nybyggandet är lågt i Sverige, knappt 2%. Om 25 år består 3/4 av landets totala fastighetsbestånd av hus som redan finns idag. Så det gäller att vara rädd om det man har och göra det så hållbart som möjligt.”
Teknikkonsulten Berth Olsson är säker på sin sak. Berth har ett långt förflutet tillsammans med oss. Han har ett finger med i det mesta som har med hållbarhet att göra i Husvärdens fastigheter i Krokslätts fabriker. Från början som konsult i teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren och sedan några år tillbaka i vår styrelse.
Att gräva där man står
Berth återkommer till vikten av att gräva där man står och ta hand om det man har.
– Inte nog med att det oftast blir billigast, det är också praktiskt, smart och inte minst emotionellt viktigt. Blir glad när jag ser ett ökat sug i landet efter att behålla, förädla och bevara. Cirkulär ekonomi och hållbart återbruk av det som redan är byggt har ett långsiktigt större värde, än att bygga nytt.
Han fortsätter:
– Krokslätts Q-märkta fabriker är ett lysande exempel på långsiktigt återbruk. Utan att i princip flytta en enda sten (för det får vi inte) har vi med lite hjälp av termodynamikens första lag fått ner energianvändningen med ca 25% av den ursprungliga. Detta trots att själva kvadratmeterytan växt med 65%. Termodynamikens lagar säger att du inte kan förbruka eller förinta energi, bara omvandla den. Och det är precis vad vi gjort när vi bytt ut kylaggregaten på taken och uppvärmning med ånga mot ackumulerad bergvärme och bergkyla. Ett projekt som startade 2009 och fortsätter att förfinas.
Enligt kylskåpsprincipen
I princip fungerar geoenergi som ett kylskåp, det vill säga att utvinna energi genom flytta värme från en miljö till en annan. Värmepumpen flyttar värme från berggrunden till ett slutet varmvatten och värmesystem. Bergvärme är den solvärme som lagrats i berget och är väldigt stabil (i Mölndal +7,2 grader året runt). Berget och våra 130 borrhål fungerar som en jättestor värmeväxlare. Med det medium som pumpas upp och tillbaka i borrhålens slangar utvinner vi energi som ger kyla på sommaren och värme på vintern. Samtidigt aktar vi oss för att ta ut mer energi ur berget än det vi återför, så att berget hinner återhämta sig.
Värmeåterbruket
– Berget är vår jättestora termos för årstidslagring och dygnslagringen gör vi i ackumulatortankar. Så återbrukar vi energin maximalt, upplyser Berth. Då hamnar vi heller inte i fällan att dimensionera upp systemet för att hålla för årets tuffaste dygn. Eller för all del; dygnets tuffaste timmar. Det vill säga mellan sju och nio på morgonen, när alla lägenheter vaknar och man sätter på kaffebryggare, duschar och kokar gröt. Eller morgontimman när företagen drar igång
och mer eller mindre samtidigt trycker på
alla knappar.
Toppstyrd produktion
– Med en ackumulatortank lagrar vi upp värme under natten som kan bita av topparna när det bränner till.
Vår naturliga och fosilfria värme- och kylproduktion distribueras genom vårt eget energibolag Krokslätts Energi AB. Allt som allt levererar vi 1500 MWh kylenergi och 5500 MWh värmeenergi per år. Det gör oss i stort sett självförsörjande. Som grädde på moset skjuter vi inom kort till med extra 350 MWh via våra 2000 kvadratmeter solcellspaneler på byggnad 4 och P-huset.
Snabba på bollen
Energiförsörjningen i Krokslätts fabriker bygger inte bara på termodynamikens lagar. Den bygger också på det hållbara helhetstänket. Allt räknas. Inget lämnas åt slumpen. För hållbar hållbarhet blir verklig först när allt samspelar. Energi, logistik, klimathänsyn, återbruk och inte minst mänsklig trivsel och skön design. För om till exempel hus förfular en omgivning kommer det att rivas till slut och vad finns det för vinst med det? Berth avslutar med några stolta tankar:
– Vi var tidigt ute med det som många idag planerar för. Vår pionjäranda och Husvärdens mod att testa nytt gjorde att vi var snabba på bollen. Kråkorna som värmde sig på våra tak fick flytta och investeringsbeslut i ren energi har betalat sig. Något som dragit uppmärksamhet till sig både när och fjärran. Inte minst i större EU sammanhang som tekniknätverket Reward Heat och innovationsfonden
Horizon 2021.
Framför allt har vi lärt oss en massa på vägen. Lärdomar vi tar med oss när vi planerar för ytterligare 100 000 kvadratmeter i området söder om Quality Hotel Weaver. Målet är ambitiöst och vi siktar på att knappt behöva köpa en extra kilowattimma för de nya fastigheterna utan klara energiförsörjningen med det vi redan har.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.